De omgeving

Couches - Le Mathey Beaudot

Le Mathey Beaudot ligt enkele kilometers van Couches, naamgever en belangrijkste plaats van de gemeente. Couches (departement Saône-et-Loire) is een van oorsprong vroegmiddeleeuwse stad. Dat hier al veel eerder mensen woonden blijkt uit de vijfduizend jaar oude menhirs langs de weg in de richting van Saint-Pierre-de-Varennes.
In Couches vind je een stoer chateau dat de moeite van het bezoek waard is. Er zijn verschillende restaurants en bars, een uitstekende bakker, maar ook, mocht het nodig zijn, bijvoorbeeld een apotheek of garage. Couches is een stad in zakformaat.

Landschap

Het landschap rond Le Mathey Beaudot is de overgang tussen het laagland van het grote dal van de Saône en het hogere heuvelland van de Morvan. Op korte afstand zijn er eeuwenoude dorpen en kastelen, prachtige dalen, beekjes, hellingen met wijngaarden, weiden omzoomd door hagen, bos en velden met prachtige eiken. Het is zo maar mogelijk om tijdens een wandeling een das of wild zwijn te zien. Vanuit het huis zien we regelmatig reeën. Twee van de hoogste heuvels zijn door de Romeinen aan hun namen gekomen: Mont de Rème en de Mont de Rome. De Mont de Rème is om de veelheid van (zeldzame) plantensoorten een Natura 2000 gebied.

Steden

Wat verderop liggen de oude, monumentale wijndorpen als Meursault of Pommard. Het rivierenlandschap van de Saône. De meren en bossen van het nationale park de Morvan. Maar ook de steden Beaune (L’Hôtel Dieu), Autun (Cathedral St. Lazaire), Dijon (Musée des Beaux-Arts), archeologische bijzonderheden als Bribracte (Keltische vesting) of het middeleeuwse stadje Nolay.